
Tips voor Beginnende Schrijvers – Wat Ik Had Willen Weten Toen Ik Begon
Als je net begint met schrijven, is er een heleboel wat je wilt weten, maar wat niemand je vertelt. Het lijkt allemaal zo eenvoudig: zitten, typen, klaar. Maar laat me je vertellen, er is veel meer achter die magische woorden dan je denkt. Dus, hier zijn enkele tips voor de beginnende schrijver die ik had willen weten toen ik begon – en een beetje humor, want geloof me, je hebt het nodig.
1. Schrijven is geen race, tenzij je deadline in de buurt is.
In het begin dacht ik dat ik in één maand een bestseller moest schrijven. Nou, die gedachte is inmiddels net zo ver weg als de tijd waarin ik dacht dat ik met één kop koffie per dag de wereld zou redden. Schrijven is een marathon, geen sprint. Neem je tijd, geniet van het proces, en herinner je dat zelfs een stukje tekst dat je niet goed genoeg vindt, vooruitgang is.
2. Je wordt nooit de perfecte schrijver. En dat is oké.
Toen ik begon, dacht ik dat ik elke zin moest kunnen perfectioneren voordat ik verder kon. Maar weet je wat? Die perfecte zinnen zijn een illusie. De beste schrijvers schrijven gewoon. Ze herschrijven. Ze gooien dingen weg en bouwen iets beters. Dus stop met jezelf te verlammen in het zoeken naar de perfecte tekst, het komt later wel.
3. Je eerste draft? Die gaat in de prullenbak.
Dit is een harde les, maar de waarheid is: je eerste versie van je verhaal is vaak niet wat je uiteindelijk aan de wereld gaat laten zien. Het is de 'rauwe' versie. Schrijven is als kleien, je moet eerst een bal van klei maken voordat je er iets moois van kunt boetseren. Dus wees niet teleurgesteld als je eerste poging niet perfect is. Zelfs J.K. Rowling had ooit een handgeschreven versie van Harry Potter die in de prullenbak belandde (hè, dat denk ik toch!).
4. Afleiding is overal, dus wees voorbereid.
Als je dacht dat je rustig aan je boek kunt werken zonder afleidingen, dan heb je het mis. De honden willen wandelen, de buurman komt aan je deur kloppen, en je telefoon lijkt wel een magneet voor je aandacht. Het geheim? Plan je schrijftijd en wees streng voor jezelf. Zet je telefoon op vliegtuigstand, sluit je ogen voor die stapel afwas, en zet die koffie, zodat je kunt schrijven in plaats van scrollen.
5. Lezen is je beste vriend, maar ook je grootste vijand.
Ik weet dat je dit waarschijnlijk al hebt gehoord: "Als je wilt schrijven, moet je veel lezen." En dat is waar, maar je zult jezelf ook voortdurend vergelijken met andere auteurs. 'Waarom schrijf ik niet zoals zij?' is een vraag die je regelmatig zult stellen. En weet je wat? Stop daarmee. Elke schrijver heeft zijn eigen stijl, en jouw verhaal is uniek, dus focus op dat. Vergelijken is een hobby van de onzekerheid, en dat heeft je boek niet nodig.
6. Mensen zullen je vragen: 'Wat is je doel als schrijver?'
En jij staat daar met een knalrode hoofd, omdat je eigenlijk niet weet wat je doel is. Zeg gewoon: “Ik wil een miljoen boeken verkopen en in een kasteel wonen.” Nee, serieus: Het is helemaal oké als je nog niet weet waar je heen gaat. Het belangrijkste is dat je schrijft. Het doel komt wel als je verder schrijft, en uiteindelijk maak je het wel duidelijk.
7. Houd altijd een lijst met excuses klaar.
Schrijven is niet altijd makkelijk, en soms moet je gewoon een goede reden hebben om niet te schrijven. "Mijn koffie is te koud," of "De honden hebben net op de bank geslapen, en nu moet ik die eerst redden." Het maakt niet uit hoe goed je die excuses hebt voorbereid, ze zullen er altijd zijn, maar wees voorzichtig. Als je jezelf niet tegenhoudt, heb je misschien wel een bestseller in de maak!
8. De 'lezers' van je boek kunnen een interessante ervaring zijn.
Als je eindelijk je manuscript naar mensen stuurt voor feedback, wees dan voorbereid op de reacties. Sommige mensen zullen je boek geweldig vinden, anderen zullen je letterlijk vertellen dat je ze met je verhaal hebt doen nadenken over hun levenskeuzes. Schrijvers moeten een dikke huid ontwikkelen, want niet iedereen houdt van je werk. Maar weet je wat? Dat is helemaal normaal. Jouw boek is voor een bepaald publiek, en het is oké als dat niet iedereen is. In ieder geval was dit voor mij het moeilijkste.
Dus, begin je schrijfavontuur met humor, geduld, en een dikke huid. Schrijven is een reis van vallen en opstaan, en je zult jezelf verwonderen over wat je kunt bereiken. En bovenal, laat je niet tegenhouden door je perfectionisme of angst voor mislukking – schrijf gewoon! Het verhaal dat je in je hebt, wil verteld worden.
Reactie plaatsen
Reacties