Locaties

De Invloed van Tijd en Plaats op Je Verhalen

Hoe Locaties Je Schrijfproces Beïnvloeden

Als schrijver ben ik altijd gefascineerd door hoe tijd en plaats mijn verhalen vormen. Niet alleen in de zin van het verankeren van een verhaal in een specifieke tijd of plek, maar meer nog hoe die elementen de energie van je verhaal kunnen bepalen. Je kunt niet zomaar een verhaal neerzetten in een willekeurige stad en verwachten dat het werkt. Nee, je moet de stad voelen, de geur van de lucht inademen en zelfs de kou in je botten voelen als de winter zijn intrede doet. Tijd en plaats zijn als geheime personages die in de schaduw meehobbelen en je verhaal in hun greep houden.

 

Laten we beginnen met de plek.

Als ik een verhaal schrijf dat zich afspeelt in Parijs, dan voel ik de stad echt tot in mijn vingers. Die smalle straatjes, het geluid van de auto's, de geur van versgebakken croissants die je in de lucht ruikt als je langs de bakker loopt. En geloof me, dit zijn geen zomaar random details die ik erin gooi, maar herinneringen die ik zelf heb meegemaakt en die het verhaal een ziel geven. Als ik in Paria van Parijs schrijf over de stad, voel je gewoon dat de stad niet alleen de achtergrond is, maar bijna een personage zelf. Ze is als die stille vriendin die altijd in de kamer zit, je net wat ongemakkelijk maakt, maar tegelijk alles beïnvloedt zonder iets te zeggen.

 

Dan heb je natuurlijk de tijd.

Wat maakt het uit of je verhaal zich afspeelt in de jaren 50, in de toekomst, of gewoon lekker in het heden? Heel veel! De technologie, de politieke situatie en zelfs de mode – ja, ook dat – hebben invloed op het verloop van je verhaal. Neem Dataverraad. Je zou het verhaal niet kunnen schrijven in de jaren 80. Ik bedoel, waar zou de cybercriminaliteit vandaan komen? En hoe zou je de privacy van iemand schenden zonder dat een computer erbij betrokken is? Toch? De opkomst van digitale bedreigingen geeft het verhaal die spanning die je echt niet in een tijd zonder internet kunt krijgen.

 

Soms denk je dat de tijd gewoon is wat het is, maar eigenlijk kun je er zoveel mee doen.

Tijd kan een verhaal versnellen of juist vertragen. Die flashbacks? Ze helpen om de spanning op te bouwen of om je te laten terugkijken naar een moment dat je personages echt heeft veranderd. Het is als de tijd zelf speelt met je lezer, die zich ineens realiseert: “Hé, we zijn weer in het verleden!” – en dat is altijd leuk, want zeg nu zelf, wie wil er niet een keer tijdreizen, zelfs al is het maar op papier?

 

En natuurlijk, locatie beïnvloedt niet alleen de sfeer, maar ook de gevoelens van je personages.

Als je verhaal zich afspeelt in een drukke stad, dan voel je die hectiek. Als het een serene natuur is, dan merk je het rustige ritme van je verhaal. Mijn boek De Savanne in verandering speelt zich af in Kenya, en ik kan je vertellen: dat land was zo belangrijk dat ik besloot het land zelf in de ondertitel op te nemen – en dat is niet zomaar. Kenya voegt zoveel toe aan de sfeer van politieke intriges en de geheimen die zich daar afspelen. Het land voelde als een donkere, dichte wolk waar je niet kunt aan ontsnappen, precies zoals de intriges in het verhaal.

 

Het gaat er dus om hoe je de tijd en plaats gebruikt om je verhaal echt te laten leven. Want uiteindelijk is het niet de setting die belangrijk is, maar wat je ermee doet. Wat brengt het voor je verhaal? Hoe helpt het je personages om te evolueren of zelfs om in de problemen te komen? Tijd en plaats hebben invloed op elke hoek van je verhaal – en ze geven je de vrijheid om het te laten ademen.

 

Dus ja, tijd en plaats zijn net zo belangrijk als de personages. Of je nu in een park zit of je in een ondergrondse metro bevind, als je het goed doet, zal je lezers de tijd en plaats bijna kunnen voelen. En wie weet, misschien krijg je ze zelfs zover dat ze een ticket boeken naar Parijs. (Maar laten we niet te ver gaan.)

 

Veel leesplezier!

Sofi Kelleri

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb