De Invloed van Muziek

Muziek en schrijven: De soundtrack van je boek (of totale chaos)

Schrijven en muziek gaan samen als koffie en taart: perfect... tot het fout gaat. Muziek kan je helpen om dat ene briljante hoofdstuk af te maken, of je veranderen in een afgeleide karaokezanger. Of je nu de volgende Jane Austen of een dolgedraaide tekstschrijver wilt zijn, hier is hoe muziek je schrijfproces kan beïnvloeden – inclusief mijn eigen hilarische mislukkingen.


1. Filmmuziek: Voor de epische schrijver (maar pas op)
Niets motiveert als de soundtrack van The Lord of the Rings. Je voelt je direct een literaire held(in), klaar om je personages op een levensgevaarlijke missie te sturen. Maar wat begon als een gezellig familie-etentje in mijn verhaal, eindigde met zwaarden, veldslagen en een onverwachte draak. Oeps.

Tip: Gebruik filmmuziek voor grote actiescènes, niet voor een hoofdstuk waarin iemand gewoon brood koopt.


2. Popmuziek: Gezellig, maar een gevaarlijke valkuil
Ik dacht slim te zijn door mijn favoriete pophits aan te zetten tijdens het schrijven. Slechte keuze. Mijn personages begonnen ineens dingen te zeggen als: “En toen zei ze: 'Shake it off!'” of, erger nog, 'Hit me baby one more time!' Geen idee waar ze heen wilden met het verhaal, maar het klonk als een top 40-lijst.

Tip: Zangnummers? Leuk voor de afwas, niet voor je roman.


3. Klassieke muziek: Elegantie met een twist
Klassieke muziek is ideaal als je je hersenen op volle kracht wilt laten draaien. Beethoven, Bach, Chopin... allemaal fantastisch. Totdat je Ride of the Valkyries kiest en je rustige koffiedialoogscène verandert in een compleet oorlogstafereel. De arme barista in mijn verhaal schreeuwde ineens: “NEE, GEEN KOFFIE VOOR JOU!” Drama.

Tip: Match de klassieker met je scène. Voor actie: Wagner. Voor romantiek: Chopin. Voor chaos: geen muziek.


4. Wereldmuziek: Reis met je verhaal (maar blijf thuis)
Tijdens het schrijven van mijn Griekenlandroman zette ik traditionele bouzoukimuziek op. Binnen vijf minuten stonden mijn personages in een sirtaki-competitie. Goed idee? Absoluut. Het subplot over dansen paste perfect. Slecht idee? Alleen als je plotseling Google-vluchten naar Athene gaat zoeken.

Tip: Muziek uit de setting van je verhaal is briljant, zolang je niet afgeleid raakt door je eigen reishonger.


5. Mijn grootste fout: De chaotische playlist
Ik dacht dat ik slim was door een afspeellijst te maken voor elk verhaal. Maar mijn smaak is... eh... breed. Van heavy metal tot meditatieve harp, alles kwam voorbij. Resultaat? Mijn thriller kreeg halverwege een musicalnummer, en mijn romantiek veranderde in een apocalyptisch drama. Niemand begreep het. Inclusief ikzelf.

Tip: Houd je playlist consistent. Of zorg dat je écht weet wat je wilt schrijven (en wat niet).


Wat werkt écht?
Ik heb geleerd dat muziek je schrijven een enorme boost kan geven, maar alleen als je het goed aanpakt:

  • Geen lyrics tijdens het schrijven van dialoog. Je personages gaan rare dingen zeggen, geloof me.
  • Stem de muziek af op de scène. Heb je actie? Kies een snelle beat. Een tranentrekker? Zet iets melancholisch op.
  • Soms is stilte je beste vriend. Vooral als je geen zin hebt in onverwachte muzikale verrassingen.

En jij?
Gebruik jij muziek tijdens het schrijven, of schrijf je liever in stilte? Laat het me weten in de reacties! En als je nieuwsgierig bent naar hoe muziek mijn verhalen beïnvloedt, neem dan een kijkje in mijn boeken. Van spannende thrillers tot romantische avonturen, mijn personages hebben vaak een onzichtbare soundtrack die hen voortstuwt.

Mijn boeken zijn beschikbaar als E-book op Kobo en Amazon, en als paperback op Amazon. Zet je favoriete muziek op, maak het gezellig, en geniet van een goed verhaal!

Groetjes

Sofi

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.